1939 yılında İstiklal Savaşı Gazisi Mehmet Çavuş´un üçüncü çocuğu olarak Kumluca Yazır köyünde dünyaya gelmiştir. Sekiz çocuklu bir ailede dünyanın savaşlarla ve kıtlıkla imtihan olduğu bir dönemde zorlu hayat mücadelesi başlamış, daha yaşına varmadan annesini kaybetmiş, İlkokulu bitirdikten sonra daha fazla okumasına izin verilmemiş, daima okuma özlemi içinde olmuştur. Çocuk yaşlarda çalışmaya başlamış ve aile bütçesine katkı yapmaya çalışmıştır. Kuran-ı ve dini bilgileri öğrenmenin zorlu olduğu bir dönemde Finike de bir Kuran kursunda kısa süreli eğitim almış ve bu kursun kapatılması ile eğitimi yarıda kalmış. Köyüne dönünce yakın çevresindeki kişilere namaz sureleri ve bazı dini bilgileri aktarıp öğretmeye çalışmış. Böylelikle İslam davasına ilk hizmetine başlamıştır.
1959-1961 yılları arasında otuz altı ay süren askerliğini, bahriyeli olarak İstanbul da yapmıştır. Sonrasında Kumluca ya yerleşip ağabeyi Süleyman Çiftci himayesinde çalışmaya başlamış ve 1966 da evlenmiş ve dört çocuk sahibi olmuştur.
Her zaman okumanın ve okutmanın öneminden bahsetmiş ve evlatlarını en güzel şekilde yetiştirmenin gayreti içinde olmuştur.
İslam´a ve vatana hizmet etmenin önemini genç yaşlarda kavramış ve bu yönde hizmet etmeyi kendine bir görev bilmişti. Adeta hayatını insanların hayrına vakfetmiştir. Boş vakitlerinde kitap okumaya çalışır, ara sıra şiir yazar özellikle gençlerin çok kitap okuması gerektiğini söylerdi. Bu düşünceyle yola çıkarak Yüce Allah´ın kelamını insanların gündemine taşımak için onlara Kuran-ı Kerim hediye eder ve diğer insanların da hediye etmesi için teşvik ederdi. Böylelikle Kuran girmeyen gönül ve ev kalmasın diye çabalardı.
Geçimini inşaat ustası olarak el emeğiyle, alın teriyle sağlar çeşitli maddi sıkıntılara göğüs gererdi. Fakat hayır çalışmalarından asla geri kalmazdı. Cuma günleri çalışmaz, bu günü hayır çalışmalarıyla geçirirdi. İhtiyaç sahiplerine yardım ulaştırılmasında ve hayır çalışmalarında gönüllü olarak görev alırdı. Kendisi gibi gönüllü dava ve hizmet adamlarından oluşan fedakar Anadolu insanlarıyla Kumluca Hayır Vakfı´nın kurulmasında görev almış, hem üye hem başkan olarak ve otuz yılı aşan bir süreyle, bu vakıf aracılığıyla çalışmalarına devam etmiştir. Çeşitli camilerin, Kuran Kurslarının yapılmasında ve tamiratında bizzat çalışmış, hem de yaptırma yaşatma derneklerinde bulunmuştur.
Bayram Çiftci İmam Hatip sevdalısı bir insandı. Anadolu da imanlı bir gençliğin yetiştirilmesine vesile olmasını umduğu İmam Hatip Camiasına gönülden bağlı olup Kumluca İmam Hatip Lisesi´nin hem inşaatında hem de çeşitli ihtiyaçlarının giderilmesinde gayret göstermiş, okul aile birliğinde uzun süre üyelik ve başkanlık yapmış, kırk yılı aşan bir süreyle gönüllü olarak hizmet etmiştir. Öğrenci bulmanın zor olduğu özellikle, 28 Şubat döneminde Kumluca İmam Hatip Lisesi´nin öğrencisizlik nedeniyle kapatılmayla karşı karşıya kaldığı zorlu günlerde arkadaşlarıyla ev ev, köy köy dolaşıp öğrenci toplamış, bu azimli ihlaslı çalışmalar neticesinde okul kapanmamıştır. Aynı zamanda sık sık okulu ziyaret etmiş, öğrencilerin hep yanında olmuş, onlarla ilgilenmiş ve fahri velilik yapmaya çalışmıştır. Karne törenlerine katılmış öğrencilere dernek aracılığıyla hediyeler almıştır. Onların barınma giyinme dahil birçok ihtiyaçlarının giderilmesi için hem kişilerle hem de kurumlarla irtibata geçmiş ve büyük yararlılık göstermiştir. İmam Hatip Camiasına ve İslam davasına kendisi gibi gönül vermiş isimsiz kahramanlarla birlikte okulun ayakta kalmasına vesile olmuştur. Ayrıca Kumluca ya yeni ve daha büyük bir İmam Hatip Okulunun yapılması ihtiyacının olduğu günlerde Kumluca İmam Hatipliler Yardımlaşma Derneğinin başkanlığını da yürüterek yeni okul binasının yapılmasında büyük gayret göstermiştir. Bir çok kişinin cesaret edemeyeceği büyük maddi külfet gerektiren bu projeye Allah bizimledir deyip, hiç düşünmeden imzasını atmıştır. Üstad Necip Fazıl´ın deyimiyle ''Kim var ! Denildiğinde sağına soluna bakmadan Ben varım ! diyebilen bir gençlik '' idealine uyan bir şekilde gençlere ve tüm insanlara örnek olmuştur. Maddi olarak zengin olmayı hayal etmez, asgari düzeyde geçimini sağladıktan sonra insanların ve toplumun hayrına çalışmaya gayret ederdi.
Dava adamlığı yanında gönül insanı da olmaya çalışırdı. İnsanların dertleriyle dertlenir, ihtiyaç sahibi olanların barınma, giyinme ve maddi konularda sıkıntılarının giderilmesine vesile olurdu. Aile ilişkilerinde sorun yaşayan kişilerin de sıkıntılarının giderilmesinde aracı olur ve toplumsal sosyal bir sorumluluk görevi de üstlenirdi. Ayrıca maddi sıkıntılar sebebiyle evlenemeyen gençler için hayırseverlerden yardım toplanmasına vesile olurdu. Hasta ve yaşlıların ziyaretine çok önem gösterirdi. İnsanların sevinçli ve üzüntülü günlerinde yanlarında olamaya çalışırdı. İnsanlardan güler yüzünü eksik etmez, evine misafir çağırmaya çok gayret ederdi. Kumluca ya yeni tayin olmuş din görevlileri ve memurlarla yakından ilgilenir onları evinde misafir ederdi. İslamın emrettiği güzel insan olma yolunda tüm gençlere ve insanlara rol model olmuş ve İmam Hatip Camiasının Bayram Amcası olarak herkes tarafından sevilmiştir.
Allah rızası için çalışmanın her yaşta ve devirde olacağını ilerleyen yaşına ve hastalığına rağmen, göstererek herkese anlatmıştır. Gençliğin imanlı olması ve İslamın emirlerine göre yetiştirilmesi en büyük arzusuydu. İmam hatipliler Yardımlaşma Derneğinin başkanlığına ve çalışmalarına ölümüne kadar devam etmiştir.
İmam Hatip Camiasını Bayram Amcası, 12 Ocak 2019 tarihinde, 80 yaşında prostat Kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastane Hakk´ın rahmetine kavuşmuştur. Allah ondan razı olsun Ruhu Şad olsun..